ШОК: Судовий процес по відновленню Одеської «Аркадії»

правозащитник ГД "За всю Одессу!" Неонила Ткаченко

правозащитник ГД «За всю Одессу!» Неонила Ткаченко

ШОК: Судовий процес по відновленню Одеської «Аркадії» показав, що ситуація критична: Кабінет Міністрів України, представлений в судах України Міністерстом юстиції України, позбавлений базових знань права.
Окружний адміністративний суд м. Києва під головуванням судді Вєкуа Н.Г. 30 серпня 2017 року розглянув справу за позовом правозахисної групи Громадського руху «За всю Одесу!» в особі правозахисника Неоніли Ткаченко та громадського діяча Ігоря Єліна до держави Україна в особі Кабінету Міністрів України «Про визнання протиправною бездітності та зобов’язання вчинити певні дії» в частині виконання обов’язків та не здійснення повноважень , що обумовило та сприяло знищенню пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення парку «Аркадія», прийнятого під охорону держави рішенням Одеського облвиконкому від 27.12.1991 року № 580.
За мету поставлено відновлення первинного вигляду природнього ландшафту історичного середовища Аркадійської балки по архівним матеріалам силами держави.

Так руйнували одеську перлину Аркадію.

Декілька висновків із судового засідання.
1. Кабінет Міністрів України був представлений Міністерством юстиції України, а довіреність на представництво його інтересів видано Міністром юстиції України Павлом Петренко. Від так, в Україні, за увесь КМУ України в судах виступає Міністрество юстиції України, що суперечить ст.48 КАС України, та ст.1,3 ЗУ «Про Кабінет Міністрів України». А посада Павла Петренко, виявляється, дозволяє йому підміняти посаду Голови Уряду, в тому числі і щодо визнання адміністративних позовів.
2. На думку «фахівців» Мінюсту, у КМУ немає прямих повноважень у сфері реалізації державної політики щодо охорони культурної спадщини України. Як при цьому мусить виглядати реалізація державної політики у сфері захисту культурної спадщини, юрист Мінюсту зажадала з’ясувати не з нормативно-правових актів і управлінської практики, а із порад позивачів.
3. Виявилося, що Мінюст, який представляє увесь КабМін, не поінформований про те, що в Одесі є «Аркадія», що вона є об’єктом культурної спадщини, потребує державного захисту. Більше того, вже знищений парк «Аркадія» КМУ , за словами представника Мінюсту, останній має можливість захищати не у 2017 році (тобто зараз), а у 2021 ( після спливу терміну виконання певних державних програм). Що заважало це зробити 3 токи поспіль, і що заважає зараз – не повідомила. Від так юрист увійшла у пряму суперечність із нею ж представленою позицією про відсутність повноважень, зазначивши, що вони можуть бути реалізовані у майбутньому. Як може бути реалізовано те, на що ніби то відсутні повноваження, залишилося загадкою.
4. У випадку знищення об’єкту культурної спадщини, на думку Мінюсту, права громадян України не порушуються, а тому не підлягають судовому захисту.
Ось така юридична , вибачте, «баліберда».
Ми шоковані.
Куди там до охорони культурної спадщини. Юрист Мінюсту приходить в суд із одним примірником заперечень, плюючи в обличчя не тільки суду, а і на права людини.
Після цього суду у правозахисної спільноти Одеси, яку ми представили, виникло запитання до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана:
ВАМ НЕ СОРОМНО ЗА ТАКИЙ РІВЕНЬ ПРЕДСТАВНИЦТВА ВВІРЕНОГО ВАМ ОРГАНУ ПЕРЕД УКРАЇНОЮ, ТА ПРАВНИКАМИ СВІТУ?
Висновки , нажаль, не втішні: із таким правовим нігілізмом в вищих державних органах у нашої країни немає шансів.
Наступне судове засідання відбудеться 21 листопада 2017 року.
Моніторте.

колегія суддів по справі Аркадії

колегія суддів по справі Аркадії

такою була одеська Аркадія

такою була одеська Аркадія

Неоніла Ткаченко

На ту же тему
Поделитесь своим мнением

Пожалуйста, зарегистрируйтесь, чтобы комментировать.

"За всю Одессу!" © 2017 ·   Войти   · Тема сайта и техподдержка от GoodwinPress Наверх