Одеський моряк Сергій Бухбіндер став жертвою шестирічного шахрайства.

 подружжя Бухбіндер, Сергій та Олеся

подружжя Бухбіндер, Сергій та Олеся

Із 80-их років минулого століття у морі.
Початок трудової кар’єри у Дальносхідному морському пароходстві, одразу ж по закінченню Батумського морського училища. Потім було Дальносхідне вище інженерне морське училище, і понад 30 років стажу. Спеціальність не проста- інженер-судномеханік 1-го розряду.
Чудові характеристики.
Повна зайнятість та витребуваність у провідних судоходних компаніях світу.
Саме такою є постать і трудова кар’єра Сергія Бухбіндера.

судно, яке обслуговує інженер-судномеханік Сергій Бухбіндер

судно, яке обслуговує інженер-судномеханік Сергій Бухбіндер

Чесно заробляючи собі на хліб із юних років, Сергій і подумати не міг, що на певному етапі життя стане потерпілим від брутального майнового злочину, спроба легалізації якого відбувається внаслідок судових проваджень.

До ГР «За всю Одесу!» Сергія, як і більшість інших одеситів, привела біда. Він став жертвою шестирічного шахрайства.
Розпочалося усе із того, що 29 квітня 2010 року громадянин Гуров Олександр Сергійович за «наводкою» одного із наближених до Сергія родичів надав у позику подружжю Бухбіндер Сергія Гаріковича та Бухбіндер Олесі Володимирівни грошові кошти у розмірі 270 115 гривень, про що було укладено нотаріально посвідчений договір, посвідчений приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Харитоновою Т.Є, та зареєстрованому нею в реєстрі угод №405.
Для чого були потрібні гроші?
Для того, що й усім: ведення бізнесу в тривалий період перерв між морськими рейсами, та отримання додаткового доходу.
За п.2.1 Договору вказаний договір позики був безпроцентним. Але «без відсотків» усе було лише на папері. Під впливом цієї важкої обтяжливої обставини, 29 квітня 2010 року Бухбіндер Олеся Володимирівна – дружина Сергія Бухбіндер підписала іпотечний договір, посвідчений приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Харитоновою Т.Є, та зареєстрованому нею в реєстрі угод №407.
У період із 29 квітня 2010 року по 14 серпня 2012 року включно, внаслідок обману, Гуров Олександр Сергійович отримував від подружжя Бухбіндер грошові кошти у доларах США. Сума отриманих Гуровим Олександром Сергійовичем коштів по розписках склала 35 855 доларів США. Усі вище вказані кошти Гуров Олександр Сергійович отримав особисто, або через свою дружину – Гурову Вероніку Іванівну, про що власноруч написав розписки у кількості 17 штук. В подальшому факт отримання грошей за договором позики від 29 квітня 2010 року Гуров Олександр Сергійович заперечив. При цьому неправдиво стверджував, що 35 855 доларів США отримав за іншими договорами позики, яких в реальності не існує, та які підтвердити він не може.
Потерпілі — Бухбіндер Олеся Володимирівна та Бухбіндер Сергій Гарікович, будучи введеними в оману, добровільно передавали Гурову Олександру Сергійовичу свої гроші, сподіваючись на отримання належного підтвердження виконання ними основного грошового зобов’язання. Однак, Гуров Олександр Сергійович, діючи з умислом отримання коштів за договором позики від 29 квітня 2010 року і подальшого спростування цього факту, за для можливості забезпечення на свою користь права повторної вимоги сплаченого боргу, писав розписки, в яких не вказував, за що бере гроші , не посилаючись на сам нотаріально посвідчений договір. Таким чином Гуров О.С. надавав фальшиві документи, за якими отримував гроші за договором позики від 29 квітня 2010 року. Крім того, приховуючи вказані обставини, з метою заволодіння майном, 27 жовтня 2015 року Гуров Олександр Сергійович подав позовну заяву, за якою, окрім грошей подружжя Бухбіндер, зажадав заволодіти їх квартирою № 9 будинку 3 19 по вулиці Варненській у місті Одеса, визначеною предметом іпотеки. Рішенням Київського районного суду м. Одеса від 09 серпня 2016 року у справі № 520/14548/15-ц у задоволенні позову Гурову О.С. було відмовлено. Водночас суд визнав штучне збільшення Гуровим Олександром Сергійовичем розміру боргу з 289 229,1 гривні до 1 030 435, 47 гривень, чим підтвердив умисел його матеріальної наживи. Із матеріалів судової справи № 520/14548/15-ц вбачається, що розписки, наявні на а.с. 86-98, є нічим іншим, як підтвердженням факту отримання Гуровим О.С. та Гуровою В.І. грошей від Бухбіндер. Зазначене доводиться і тією обставиною, що оригінали розписок про отримання грошей вказаними особами знаходяться у Біхбіндерів.
Водночас, очевидний і доказовий факт виконання зобов’язання псевдо кредитори не визнають. Зазначене свідчить про відмову від прийняття зобов’язання Бухбіндерів Гуровим О.С. у судовому провадженні № 2/520/603/16, та переслідування мети за договором позики — не повернення коштів, що позичалися, а заволодіння майном. Така мета договору позики суперечить ст. 1049 ЦК України, якою визначається інтерес позичальника, та є складовою суб’єктивної сторони злочину, передбаченого ч.4 ст.190 КК України.
Отримуючи гроші у обсязі більшому, ніж були передані в позику, а також приховавши цю обставину від суду у позові від 27 жовтня 2015 року Гуров Олександр Сергійович довів свій намір неправомірного збагачення внаслідок заволодіння майном позивачів Бухбіндер.

Сергій та його дружина Олеся понад шість років потерпали від неправомірних дій позикодавця. При достатньо вагомих заробітках, ледь не залишилися на вулиці. Сьогодні в інтересах цих людей ініційовано шість судових проваджень, два із яких – кримінальні.

Але вражає інше. Сергій та Олеся Бухбіндер виявилися абсолютно незахищеними тривалий час від банальних схем заволодіння власністю, тут, на суші. Прикро, але до процедури «доїння» платоспроможного моряка долучалися судді, нотаріуси, адвокати, працівники міліції.
Нажива на моряках стала різновидом юридичного бізнесу.
Задамся риторичним запитанням: хіба це є нормальною ціллю української юриспруденції, яка по крихтах відновлює свій статус морської країни, та морське право в системі міжнародного?
Скажу вам більше..
В сфері морського права українські моряки не захищені ще більше, ніж у цивільному, адміністративному чи кримінальному. Сьогодні за цими критеріями незахищеності українські моряки «обігнали» в поганому розумінні цього слова навіть філіппінців. Останні із поклон віку вважалися брудною раб-силою моря.
Ціла група людей, що годують державу валютою внаслідок отримання доходів за кордоном, жодним чином не представлені у жодному органі, чи структурі.
Це, на мою думку, абсолютно не справедливо та не нормально.
Кому сьогодні вигідно знищувати українських моряків як соціальний клас? Пошук відповіді на це запитання і є стратегічною ціллю нашої подальшої роботи у справі подружжя Бухбіндер.
Громадський моніторинг справи Сергія і Олесі Бухбіндер має стати серйозною мотивацією у суспільства для підняття, обговорення та вирішення проблем захисту українських моряків.

правозахисник Неоніла Ткаченко

Сергій Бухбіндер

Сергій Бухбіндер

На ту же тему
Поделитесь своим мнением

Пожалуйста, зарегистрируйтесь, чтобы комментировать.

"За всю Одессу!" © 2016 ·   Войти   · Тема сайта и техподдержка от GoodwinPress Наверх