Роки за ґратами без вироку: статистика вражає

18 серпня 2016 року відбулася презентація фінальних результатів дослідження Фундації «Відкритий Діалог», проведеного під егідою Асоціації правників України, під назвою: «Роки за ґратами без вироку: тривале тримання під вартою в Україні внаслідок порушення розумних строків кримінального провадження».

презентація фінальних результатів дослідження Фундації «Відкритий Діалог»

презентація фінальних результатів дослідження Фундації «Відкритий Діалог»

Зокрема, понад 2% кримінальних проваджень в Україні розглядаються судами протягом 2 років, а ще 4,2% проваджень — за строк від 6 місяців до 1 року. Станом на 1 квітня 2016 року майже 2000 осіб утримувалися в СІЗО від 6 місяців до 1 року, а 958 осіб — від 1 року і більше.

Тривале тримання під вартою часто є ознакою грубих порушень з боку слідства і використовується слідчими органами для вчинення тиску або вимоги зізнання. У звіті представлено 17 випадків, у яких описані справи осіб, яких тримали або тримають в СІЗО протягом кількох років (в окремих випадках — 8 і 10 років!). У цих провадженнях, зокрема, зафіксовані випадки застосування тортур з боку правоохоронних органів.

Неявка учасників судового процесу, тривалі перерви між засіданнями, обвинувальний ухил правосуддя загалом (у 2015 році винесено 0,32% виправдувальних вироків) та роботи прокурора зокрема (у 2016 році зафіксовано лише 33 випадки відмови прокурорів від обвинувачення) — такі основні причини порушення строків тримання під вартою назвала аналітик фонду «Відкритий Діалог» Катерина Савченко під час презентації звіту.

презентація фінальних результатів дослідження Фундації «Відкритий Діалог»

презентація фінальних результатів дослідження Фундації «Відкритий Діалог»

«У більшості справ, розглянутих понад розумних строків, відсутні елементарні докази вини. Прокурори здійснюють тиск на суд, зокрема шляхом відкриття кримінальних проваджень за винесення суддями завідомо неправосудних рішень», — зазначив адвокат АО «Солодко і Партнери» Сергій Кишенько. Про плачевний стан правосуддя говорив старший партнер АО «Солодко і партнери» Євген Солодко, який очолює Комітет АПУ з кримінального та кримінально-процесуального права. За його словами, прокурорам часто не вистачає професійної освіти для виконання своїх функцій, а судді охочіше підготують обвинувальний вирок, використовуючи існуючу практику.

Водночас, партнер ЮФ «Аріо» Євген Грушовець розповів про позитивний приклад звільнення з-під варти громадянина Польщі Олександра Орлова, який перебував в Одеському СІЗО 4,5 роки. Сам пан Олександр перебував на Skype-зв’язку під час презентації звіту.

Адвокати висловили своє бачення поліпшення ситуації, якому могло б сприяти, зокрема, введення грошової компенсації за кожен день перебування в СІЗО з порушенням закону, можливість розглядати кримінальні справи в разі неявки свідків тощо.

Детальніші рекомендації містяться на сторінках звіту. Так, Асоціація правників України та Фундація «Відкритий діалог» закликали Верховний Суд України відійти від обвинувального ухилу при здійсненні правосуддя, належним чином враховувати вік, стать особи, стан здоров’я тощо, а також тривалість перебування під вартою та наявність випадків жорстокого поводження щодо цієї особи в СІЗО, дотримуватися презумпції невинуватості особи тощо.

Звіт «Роки за ґратами без вироку: тривале тримання під вартою в Україні внаслідок порушення розумних строків кримінального провадження» підготовлений з урахуванням коментарів адвокатів, аналітиків громадських організацій, представників Міністерства юстиції та Генеральної прокуратури України, які раніше взяли участь в обговоренні попередніх результатів дослідження.

презентація фінальних результатів

презентація фінальних результатів

Асоціації правників України

На ту же тему
Поделитесь своим мнением

Пожалуйста, зарегистрируйтесь, чтобы комментировать.

"За всю Одессу!" © 2016 ·   Войти   · Тема сайта и техподдержка от GoodwinPress Наверх